076 5726501

0165-745230


CONSTRUCTIEWERKER BBL-2 /

ALLROUND CONSTRUCTIEWERKER BBL-3

01 WAAR KOM JE TE WERKEN ALS CONSTRUCTIEWERKER?


Als constructiewerker werk je in de metaalproducten-industrie. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een machinebouw-, constructie- of plaatwerkbedrijf. Je werkt in de fabriek en/of werkplaats op locatie.


02 WAT ZIJN JE WERKZAAMHEDEN?


Je krijgt een opdracht van je leidinggevende. Met deze opdracht ga je aan het werk. Je kiest de spullen die je nodig hebt voor de opdracht; juiste machines, juiste gereedschap etc. Daarna stel je ze goed in en af, zodat je kunt beginnen. Je bewerkt en vervormt het metaal handmatig en met machines. Daarbij gebruik je technieken, zoals: verspaning, zagen, boren en snijbranden. Als onderdelen met elkaar verbonden moeten worden doe je dingen als lassen, lijmen en schroeven. Je controleert je eigen werk terwijl je het uitvoert en als het klaar is. Bij problemen of fouten, meld je dat aan de leidinggevende. Als het product klaar is, dan vul je formulieren en het logboek in, je bepaalt hoe lang je eraan hebt gewerkt en laat je werkplek schoon achter.



Het komt ook voor dat je samenwerkt met enkele collega’s om verschillende delen tot één geheel te maken. Je doet overwegend hetzelfde als wanneer je zelfstandig werkt, met als verschil dat je samenwerkt en bij het verbinden wat andere technieken gebruikt, zoals persen en klinken. Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk, maar legt wel verantwoording af aan je leidinggevende en overlegt met je leidinggevende. Daarnaast let je bij alles wat je doet op de veiligheid.


03 WAT WORDT ER VAN JE VERWACHT?


Als constructiewerker moet je nauwkeurig werken en zorgen dat je werk van goede kwaliteit levert. Ook moet je samen kunnen werken met collega’s.


04 INHOUD OPLEIDING


De opleiding bestaat uit een aantal deelkwalificaties:

  • Maatschappelijk Cultureel
  • Extra-Functioneel
  • Basisvaardigheden Metaal
  • Constructie
  • Tekeninglezen apparatenbouw/uitslaan
  • Constructiebankwerken lassen
  • Lassen, in de reguliere opleiding volstaat een lasproef. Stichting Vakopleidingen Metaal & Techniek vindt echter dat onze leerlingen een NIL lasdiploma moeten halen. Zij leggen dus een NIL examen af. Als je goede resultaten haalt en je voldoende inzet krijg je de kans om in het tweede leerjaar nog een lasdiploma te halen!


Theorie wordt verzorgd in samenwerking met Curio.

05 OPLEIDINGSNIVEAU


Dit is een opleiding op BBL-2 of BBL-3niveau, basisberoepsopleiding. Bij de opleiding BBL volg je één dag per week de theorielessen via het ROC en 4 dagen praktijk. De opleiding is afwisselend 4 weken bedrijf/ 2 weken opleidingslocatie Stichting Vakopleidingen Metaal & Techniek. De theorielessen worden verzorgd op de locatie van Stichting Vakopleidingen Metaal & Techniekl.



06 TOELATINGSEISEN


  • Een VMBO diploma – kaderberoepsgerichte, basis, gemengde of theoretische leerweg
  • Een andere gelijkwaardige opleiding



07 DUUR VAN DE OPLEIDING


De duur van de opleiding Constructiewerker BBL-2 is 2 jaar. De opleiding start in september.

De duur van de opleiding Allround Constructiewerker BBL-3 is 3 jaar. De opleiding start in september.


08 DOORSTUDEREN


Na het behalen van je diploma Constructiewerker BBL-2 kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding.

Ook kun je je verder bekwamen in het niveau 3 en 4 lassen.


Na het behalen van je diploma Allround Constructiewerker BBL-3 kun je doorstromen naar Tekenaar/constructeur of Werkvoorbereider (niveau 4).

Ook kun je je verder bekwamen in het niveau 3 en 4 lassen.

Meld je hier aan voor de opleiding

Aanmelden voor een opleiding

Share by: